Jahn Teigen – en ekte legende

24. februar 2020 var en mørk dag for musikk-Norge. «Vår» alles kjære Jahn Teigen hadde tatt sitt siste åndedrag, 70 år gammel. Brått var verden en fargeklatt fattigere.

For det er ikke til å stikke under en stol at Jahn Teigen har hatt stor betydning for norsk musikkhistorie. I over 50 år underholdt han oss nordmenn med alt fra ablegøyer til de litt mer dypere sangene. Det resulterte i over 40 albumutgivelser. Hele 14 ganger deltok han i Melodi Grand Prix-finalen og representerte Norge tre ganger i Eurovision Song Contest. Best husket er deltakelsen hans i 1978, da han presterte å få null poeng med «Mil etter mil». Ironisk nok ble dette en av de største hitene til Teigen.

Det var umulig å ikke like denne underfundige mannen med gummiansikt. Han hadde en evne til å spre glede der han var, men var samtidig en ydmyk og varm mann. Han var ikke den du fant på sykkelsetet i biker shorts, men hardtarbeidende er det ingen tvil om at han var. Skulle du for øvrig ha bruk for en biker shorts av høy kvalitet, bør du sjekke ut disse fra Aim’n. De er fantastiske å ha på seg og koster ikke mer enn at de fleste har råd til dem.

En lang musikkarriere

Tiden hans i rampelyset startet så smått allerede i 1965 med bandet Enemy. I løpet av 70-tallet klatrer han høyt opp som publikumsfavoritt og allerede da ville «hele» Norge ha en bit av denne fargeklatten.

Jahn Teigen spilte i flere band i løpet av karrieren, blant annet Popol Vuh, Lions of Judea og selvfølgelig ablegøye-bandet Prima Vera, sammen med Tom Mathisen og Herodes Falsk. Vi som har levd en stund glemmer vel aldri disse grønne tightsene som satt like stramt som en biker shorts.

Musikk som både gledet og berørte

Jahn Teigen var en allsidig artist. Repertoaret hans består av alt fra fartsfylte sanger som passer perfekt når man har tatt på seg biker shorts og skal ta seg en økt på sykkelen, til de mer sarte sangene, som også ofte høres i begravelser.

Ble belønnet med mange priser

Teigen vant en rekke priser. Han fikk blant annet Spellemannsprisens ærespris både i 1983 og 2009. I 2010 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden og ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2012.

Reiser du til fødebyen hans, Tønsberg, kan du se en statue av Jahn Teigen, der han sitter på brygga og titter utover havet.

Vil aldri bli glemt

Norge har mistet en stor personlighet. Datteren Sara har mistet faren sin. Men minnene kan ingen ta fra oss. Og sangene vil vi ta med oss videre inn i fremtiden.

Takk for minnene og musikken!

Leave a Reply