Nordmenn har alltid hatt sterke meninger om Melodi Grand Prix, eller Eurovison Song Contest. Hele tre ganger har det stått nordmenn øverst på pallen. Første gang var i 1985, da Bobbysocks rocket seg gjennom «La det swinge». Det skulle ta ti år før neste seier, da Secret Garden vant med sangen «Nocturne». Vel, sang og sang – denne melodien inneholdt kun 24 ord, så det var nok noen som mente at denne ikke hadde noe i en sangkonkurranse å gjøre.
Den tredje og foreløpig siste gangen Norge stakk av med seieren var i 2009. Gutten med fela, Alexander Rybak, knuste alle poengrekorder og «Fairytale» ble en hit i flere land. Dette var 16. mai, og allerede 17. mai kunne vi høre flere korps spille denne i togene rundt i det ganske land. Rybak stilte også i 2018. men denne gangen nådde han dessverre ikke til topps.
Historien fra begynnelsen
Norge deltok i Eurovison for første gang i 1960 med Nora Brockstedt og sangen «Voi Voi». Hun endte på en 4. plass av 13 deltagende land. Selv i dag hører vi folk nynne på denne sangen, og det har blitt laget flere versjoner av sangen i nyere tid.
I 1963 havner Norge på bunn med null poeng. Dette året er det Anita Thallhaug som representerer Norge med sangen «Solhverv». Dessverre starter en negativ trend for Norge, og hele 60- og 70-tallet fortsetter uten noen gode plasseringer.
Endelig når vi toppen
Null poeng er også resultatet i både 1978 («Mil etter mil» med Jahn Teigen) og 1981 («Aldri i livet» med Finn Kalvig). Så kom 1985 og Eurovision i Stockholm. Bobbysocks tok Europa med storm med «La det swinge», og endelig kunne vi heise flagget til topps. Hjemme var det Grand Prix-feber, og overalt hvor Bobbysocks var kunne det ligne på Beatles-tilstander. De var våre nye helter.
Før ble Grand Prix-finalistene gitt ut på en kassett, og salget gikk unna i samme fart som et deksel til iphone 7 – altså som varmt hvetebrød.
Populariteten i Norge
Selv i årene da det gikk skikkelig dårlige for Norge, var MGP populært her oppe i nord. Flere ganger har den internasjonale finalen vært årets mest sette program. Noen år har faktisk seerandelen ligget på 90 prosent.
Tiden med orkester
Det er ikke til å stikke under en stol at MGP var mer høytidelig på den tiden da sangene ble spilt av live orkester, der hvert land stilte med egen dirigent. I 1999 sluttet man med dette. Da hadde allerede den ferdigspilte musikken begynt å ta mer og mer over. I dag krever reglene at musikken er forhåndsinnspilt.
Eurovision i dag
I dag er det Eurovision-feber som herjer på vårparten i Norge. Flere og flere arrangerer store MGP-fester, der man kler seg ut med glitter, fjærer og annet stas. Man har egne stemmeskjemaer, og ingenting er overlatt til tilfeldighetene.
Så gjenstår det å se hvem som skal representere Norge i Rotterdam i 2020. Det får vi snart vite.