Norges største komponist, Edvard Grieg, ville fylt 175 år i juni. Derfor ble jubileet feiret med tidenes lengste Grieg-konsert fra 15 til 16. juni i år. Det er første gang hele Griegs musikksamling ble fremført på 30 timer av flere hundre musikere. Det ble spilt til sammen 74 ulike stykker av kor og orkestre. Best av alt var at dette flotte arrangement var gratis for hele publikumet! NRK filmet flere av innslagene på dette programmet, om man selv ikke var tilstede. Konsertene ble spilt på Troldhaugen, Grieghallen og Store studio.
Sendingen kunne du følge på fjernsynet, nettet eller på radiokanalen NRK Klassisk. På Troldhaugen i Bergen ble det spilt opuser, hvor musikkstykkene ble spilt i kronologisk rekkefølge. Det første stykket på programmet skrev Grieg da han bare var 18 år gammel, som en del av hans egen avgangseksamen i Leipzig i 1862. Grieg hadde senere i sitt voksne liv faktisk beskrevet dette stykket som noe som burde glemmes. Skal du på konsert i en storslått hall, kan du få hjelp med å finne klær hos trendly av din egen personlige shopper!
Våre store musikere Leif Ove Andsnes og Henning Kraggerud fremførte Griegs aller første fiolinsonate. Dette stykket skrev Grieg under en reise til Rungsted, som var utenfor hovedstaten i Danmark. Det var for denne konserten stor pågang for å se fremførelsen av Andsnes og Kraggerud. Kringkastingsorkestret fremførte «Den forbudte symfoni» i Oslo. Dette var det eneste symfonistykket Grieg skrev. Den ble ikke fremført mer enn fem ganger.
Gimse med Bergen Filharmoniske Orkester
På Grieghallen i Bergen stod Håvard Gimse klar på fredagen sammen med Bergen Filharmoniske Orkester. De spilte «Klaverkonsert i a-moll» som er et av de mest kjente verkene. Pianister flest har hatt dette på repertoaret, hvor stykket er et av de mest fremførte. Inne på Troldhaugen i Bergen var Tora Augestad og Joachim Carr på programmet for «Fiskerjenten». Augestad fremførte sin tolkning av dikt av Bjørnstjerne Bjørnson med tonesett av Grieg som Carr spilte på tangenter. «Fiskerjenten» har blant annet blitt filmatisert i 2001, med Herborg Kråkevik i rollen.
På lørdagen spilte Engegårdkvartetten «Strykekvartett i g-moll» på Troldhaugen. Stykket er sett på som et av de mest enestående verkene i hele musikkhistorien. Det var spesielt på grunn av åpningen som Grieg skrev for stykket, som på den tiden var helt nytt innen denne sjangeren. Stykket ble spilt på 36 minutter.
Grieg ville fylt 175 år 15 juni i år og denne dato ble derfor markert med flere konserter. Denne dag ble etter 30 timer med Griegs musikk avsluttet med korsang rett utenfor graven til Grieg på Troldhaugen. Grieg skrev på sin tid «Fire salmer» på høsten i 1906, kun et par måneder før hans egen død kun 64 år gammel. Tittelen for den fjerde og siste salmen var «I himmelen, i himmelen». Hele programmet er å finne på nettet, om du har gått glipp av festen av vår største norske komponist, på hjemmesidene til NRK.